Nyföddfoto – att fånga ett mirakel

När jag för 6 år sedan flyttade in i en studio så var jag först ganska förvirrad. Jag var van att fotografera barn och familjer utomhus där man har massa plats för lek och bus i bilderna. I en studio fick jag tänka nytt, för med studioblixtar och bakgrunder är man begränsad. Det var svårt, det ska jag erkänna. Jag tänkte att det där med studio är nog inte för mig ändå, jag behöver utrymme när jag fotograferar. Dessutom älskade jag dagsljus över allt annat när jag fotograferade.

Men så fick jag för mig att prova det här med nyföddfotografering. Lite överraskande både för mig och för några av mina kollegor, för jag är rätt säker på att jag tydligt och eventuellt med en liten fnysning har sagt att det där med nyföddfoto är verkligen inget för mig. Men det räckte med en enda nyföddfotografering för att jag skulle vara fast. Totalt såld på sättet att fota, insåg genast att detta var ju som hand i handsken för mig. Men oj så svårt! Och det blev också en av anledningarna till att jag ville fortsätta. Det fanns massor att lära sig, för att fotografera nyfödda är utan tvekan också det svåraste jag har provat som fotograf.

Varför passar nyföddfotograferingar mig så bra då? Jag tror att det är för att jag tycker så mycket om lugnet och tålamodet som krävs under en sån fotografering. Jag är en som vill pilla, trixa och göra bilden perfekt, en som verkligen tycker om att umgås med de nyfödda pyttemänniskorna och som med viss tävlingsanda antar utmaningen att hålla dem nöjda och helst sovande. Det är ett hantverk helt enkelt, från det att jag tar över bebisen i min famn tills bilderna sitter färdiga på en tavla. Och det känns så fint att få arbeta med och få förtroendet att fotografera någons allt, det finaste och mest värdefulla i hela världen för någon.

Låter det klyschigt? Ja, kanske… Men det är precis så jag känner. Och alla som varit i studion med sin nykomling vet vilken passion jag känner för mitt jobb. Och den tacksamhet jag känner gentemot alla er som låter mig få arbeta med precis det jag älskar.

Det lilla bedårande knytet som får illustrera det här blogginlägget är såklart inte från min första nyföddfotografering (jag lovar att jag har utvecklats i den här genren sedan dess). Nej den här lilla damen var hos mig förra året och det var en sån ära att få träffa både henne och hennes fina föräldrar.

Jag bokar just nu nyföddfotograferingar hela våren. Om du är intresserad av en fotografering föreslår jag att du läser lite mer HÄR och att du skickar iväg ett mail eller meddelande via kontaktformuläret. Det blir fort fullt i kalendern 😀

Kommentera

Din mailadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade *

Neutrala färger & en touch av blågrönt till nyföddfotograferingen

Den här killen var den sista jag fotograferade i min gamla studio (om jag inte minns helt tokigt nu). En liten sötnos som kom på besök den allra sista veckan, innan all rekvisita packades ihop och kördes till nya studion i Kvarnbyn. Och hans föräldrar valde att låta sin lilla sötloppa fotograferas i neutrala toner kombinerat med blågrönt. Först ut blev bilder på beanbag med de klassiska sovposerna i beige, creme och grått.

Nyföddfotografering med beige, creme och grå rekvisita

Så småningom också en bild i bytta med beige och creme upptill. För övrigt en av mina absoluta favoritbyttor, den ruffiga och lite rostiga. Helt anpassad till storleken på nyfödda bebisar. Det gäller bara att packa den helt rätt för varje liten som ska pulas ner. Längst ned i botten finns vikter så att byttan alltid står stadigt när bebis hänger mot kanten.

För att sticka in med lite färg bland bilderna valde föräldrarna det blågröna som accent. Mycket, mycket bra val. En av mina favoriter till både flickor och pojkar. Nu är det nog den blågröna och min helt nya rekvisita i rost och mörkrött som gör mig mest lycklig. Vid sidan av mina älskade neutrala toner då förstås.

Nyfödd pojke i blågröna färgtoner

Nu närmar vi oss slutet på 2019 och jag ser så mycket fram emot vad 2020 har att erbjuda. Jag har haft ett magiskt år och jag måste absolut göra någon slags sammanfattning av det innan jag går in i nästa äventyr. Det är alltid bra att titta tillbaka, jämföra sitt år med de mål man hade och rita upp den nya kartan så man hittar rätt väg nästa år. Så får det bli. Men först blir det semester för mig. Önskar dig som kikar in här en riktigt God Jul!

Kommentera

Din mailadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade *

Nyföddfotografering – alla dessa färger

När man bokar en nyföddfotografering hos mig så får man ett mail inför fotograferingen där man bland annat ombeds ha önskemål på färger. Och det finns så fina färger att välja på! Först ut är den viktiga basen, de alldeles neutrala färgerna som passar i alla lägen, till alla bebisar och i alla hem.

rekvisita i neutrala toner till nyföddfotografering

De neutrala färgerna (vitt, creme, grå, beige och brun) använder jag under i princip alla fotograferingar. Antingen precis som de är eller blandat med någon accentfärg. Och har ni inte kommit med något önskemål om färg alls så är det de neutrala färgerna som jag förbereder med. Men det finns ju så många andra fina färger. Eller vad sägs om de rosa och lila tonerna:

rekvisita till babyfotografering i rosa och lila

Väldigt populära till flickor och till pojkar har jag använt lila toner på en del bilder. De här färgerna är milda, klassiska och jättefina att blanda med de neutrala tonerna om man vill det. Självklart kan man också välja färger som går mer åt blått och grönt, som här:

gröna och blå toner på rekvisita till nyföddfotografering

Färger som passar utmärkt till både flickor och pojkar. De grönblå tonerna är faktiskt lite av favoriter för mig, jag tycker alltid att de blir så fina på bild.

Men sist ut i det här blogginlägget kommer ett par olika färguppsättningar som inte ofta väljs av mina kunder:

rekvisita till bebisfotografering i gult, brunt och rost

Gula, rostiga och brända toner alltså. Jag älskar de här färgerna själv och är lite förvånad över att inte fler väljer dem faktiskt. De gör sig utmärkt på bild dessutom. Jag kanske helt enkelt måste låna en bebis för att visa hur fint det kan bli om man kör på dessa toner…

På bilderna syns inte all rekvisita som finns i studion, det är bara ett urval för att visa färger för kunder som ska välja. Och fler färger är faktiskt på ingång. Här saknas bland annat mörkröd som jag håller på att samla på mig rekvisita i. Otroligt fint!

Vilken färg gillar ni bäst av de jag visar här? Läs gärna mer här om bebisfotografering

Kommentera

Din mailadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade *

Ettåringar – en äventyrlig babyfotografering

Att fotografera ettåringar är en riktigt härlig utmaning för både fotografen och föräldrarna. Ni vet när de precis har lärt sig stå och gå så har ettåringar ofta rätt bråttom att upptäcka allt nytt i livet. Det kan betyda att vi får ställa ner charmtrollet på en bra plats, knäppa bilden snabbt som tusan, för att sedan springa och hämta charmtrollet igen. Tillbaka till den tänkta fotoplatsen, fånga uppmärksamheten en sekund för nästa bild och så vidare. Den här lilla urgoa tjejen träffade jag som nyfödd och sen igen som ettåring.

ettåring sittande på järnsäng

Hon tillhörde inte de som sprang iväg direkt, men visst fick vi jobba lite. Sång och glada tillrop kommer man långt med. Så vi tjoade och stojade för att få lite uppmärksamhet från gullungen. Och så knäpper man sanslöst många bilder under en sån här fotografering. För när de här små rör sig, då rör de sig fortare än man tror. Och där jag trodde att jag hade satt fokus får jag en bild som mest visar massa skönt sudd istället. 😀

ettårig flicka med spetsklänning och hårband

Den här lilla fröken fick fina porträtt liknande de ni ser på bilderna här, men här gjorde vi också en specialare och lade till en “smash the cake” fotografering. En kalasfotografering med urtjusig tårta och ballonger i föräldrarnas önskade färgtema. Den ska jag visa bilder ifrån vid ett annat tillfälle. För de bilderna är för härliga för att ni inte ska få se dem. De är så härliga att jag nog tänker att jag måste erbjuda det oftare faktiskt. Stay tuned som de brukar säga, för det kan nog dyka upp något nytt inom kort. Mest troligt ser ni nyheter på mitt Instagram-konto, så följ mig gärna där om ni inte redan gör det!

Är du intresserad av att veta mer? Här kan du läsa mer om babyfotografering

Kommentera

Din mailadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade *

Mamma till vuxna barn

Idag visar jag bilder från en barnfotografering jag gjorde tidigare i höstas. Den här tjejen är ett år gammal och här var det dags att ta porträtten som ska bevaras som minnen för generationer framöver. Många av er vet att jag gör nyföddfotograferingar som min huvudgren, men jag träffar också ofta barn när de växer upp för att ta nya porträtt. Ofta får jag frågan om när det är bäst att fotografera och ska jag tipsa om några åldrar så är det nyfödd, cirka 8 månader och 1 år. Mycket bra åldrar att bevara i bilder.

barn_flicka_ett_år_i_gammal_järnsäng

Sen bör man förstås fortsätta att fotografera sina barn ofta och mycket. Nu för tiden är det ju ganska lätt att fånga bilder i vardagen på sina barn och det tycker jag verkligen att man ska göra. För de växer och växer och plötsligt är de stora. Och just vardagsbilderna är ofta högt älskade när man ser tillbaka.

Barn som växer – ta vara på tiden?

Jag träffar oftast er föräldrar när era barn är små fortfarande och vi brukar prata om det där att ta vara på tiden. För plötsligt är de stora. Och det stämmer ju att man ska ta vara på tiden, men vi vet ju alla hur mycket full rulle det är med små barn hemma. Jag tror faktiskt att de flesta av oss tar vara på tiden. Jag tror också att vi alla känner att vi kunde ha kramats lite mer, varit ännu mer närvarande än vad vi var.

babyfotografering_flicka_på_järnsäng

I själva verket tror jag att vi alla gör så gott vi kan och att det duger oftast rätt bra. Jag har också upptäckt hur härligt det är att få vara mamma till barn som är äldre. De kanske inte gosar så mycket längre, men den vuxna relationen är väldigt speciell och en där man kan få chansen att komma nära sina barn på ett helt nytt sätt. Våra kvällspromenader med hundarna här hemma är exempelvis guld värda, för oj så många ämnen vi kan avhandla på en sån runda. Ibland skämtsamma och ibland väldigt allvarsamma. Det är ett tips att lämna vidare faktiskt, ut och gå med era tonåringar. Under de promenaderna kan ni få lov att höra om det mesta.

barn_med_stol_i_studio

De här bilderna ovan, är nog mina favoriter från den här fotograferingen. Titta bara så underbart fin hon är i den blå dressen. Den finns att låna i studion och passar så jättefint till både flickor och pojkar.

Åter till ämnet om att få vuxna barn. Idag fyller min äldsta pojke 23 år. Att få vara med, att få se honom växa upp till en ung man att vara stolt över är en sådan gåva. Man får ju liksom ett kvitto på att allt det där man kämpade med när han var liten, det som alla föräldrar gör, gjorde susen. Plötsligt är han en rätt hygglig vuxen människa som bidrar till den här världen på ett utmärkt sätt. Faktum är att jag har två vuxna barn idag, jag har nämligen också en dotter som snart är 19 år och lika mycket en stolthet i mitt liv. Sen har jag två kottar till varav en inte har långt kvar till vuxenlivet. Så fyra kärlekar har jag och maken begåvats med. Det får man vara oändligt tacksam för.

barn_fotografering_utomhus_kvarnbyn_molndal

Och den här lilla fröken kommer med all säkerhet att växa upp till en strålande vuxen hon också. För med den charmen och med de trevliga föräldrarna kan det inte sluta på annat sätt. Tusen tack för ert förtroende att få föreviga er lilla tjej!

Läs mer om barnfotografering här!

Kommentera

Din mailadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade *

Varmt välkommen till min värld. Här kan du hitta tips och personliga inlägg, men framförallt kan du kika på ännu fler bilder från mina fotograferingar. Hoppas du ska trivas!

Hitta mig på instagram@creandophoto

 

sms 0702-144845info@creandophoto.seKONTAKTGet in
nyföddfotograf & barnfotografSpecialiseradCreando Photo
Kvarnbyn, MölndalGötaforsliden 13STUDIO
Kvarnbyn, MölndalGötaforsliden 13STUDIO
sms 0702-144845info@creandophoto.seKONTAKTGet in